İnmenin sebebinin araştırılması için yapılması gereken tetkikler;
Karotis & Vertebral Arter Ultrasonu
Beyni besleyen ana damarlardan olan karotis ve vertebral arter tıkanıklıklarını belirlemekte kullanılan kolay uygulanabilen zararsız bir tetkiktir. Doppler ultrason ile karotis, vertebral arter darlığı veya tıkanıklığından şüphelenilen hastalarda daha ayrıntılı inceleme gerekebilir.
Beyin & Boyun damar görüntülemeleri (Anjiografi)
Beyninizdeki ve boynunuzdaki atardamarların ayrıntılı görüntüsü darlık, tıkanıklık, baloncuk (anevrizma) tespiti için yapılan tetkiklerdir.
Dolayısıyla , Anjiografi, hekiminizin tercihine ve hastanın durumuna göre yapılmaktadır.
Tomografi anjio, MRI Anjio veya genellikle kasık (femoral) arteri ile yapılan DSA (Digital Substraction Anjiografi) şeklinde yapılabilir.
Trans-torasik Ekokardiyogram
Kalbin ultrason temelli bir cihaz ile ayrıntılı incelenmesi metodudur. Bu yöntem ile kalp odacıkları, kalp kapakları, kalbin pompa fonksiyonu değerlendirilerek, inmeye neden olabilecek kalp hastalıkları incelenmektedir.
Elektrokardiyogram & 24 saat ritim Holter
Atrial fibrilasyon gibi kalp ritim problemleri en önemli kalp kaynaklı inme nedenlerindendir. Kalp ritim kayıt edici cihazlarla tespit edilmesinin ardından hastaya uygun kan sulandırıcılara başlanabilir.
İnmenin tekrarlamasını önlemek açısından faydalı olduğu kanıtlanmıştır.
Kan testleri
Hastada kanama veya pıhtılaşmaya yatkınlık oluşturan hastalıkların varlığı, hemorajik veya iskemik inmeye neden olabilir.
Bazı durumlarda ön testler kan tahlili şeklinde yapılabilir.
İnmenin sebebinin araştırılması için yapılması gereken tetkikler yazımızı okuduysanız, İnme şüpheli bir hastada kesin tanı nasıl koyulur yazımızı okuyabilirsiniz.